Bouwen met prefab stropanelen.

Bouwen met prefab stropanelen.

Gezond, comfortabel en duurzaam.

 

Strobouw bestaat al zo lang we strobalen maken. Opvallend eigenlijk, dat er in Nederland zo weinig met dit oeroude materiaal gebouwd wordt. Dat vindt ook Eric Verheijen van Strotec: “Strobouw biedt oplossingen voor de uitdagingen van nu. Met stro bouw je een gezonde en comfortabele woning zonder CO2-uitstoot.”
Strotec is gevestigd in Eindhoven, vanuit waar het bedrijf geprefabriceerde stropanelen verkoopt in heel Nederland. De panelen worden geproduceerd door Ecococon in Litouwen. Verheijen: “We probeerden een jaar of zes geleden zelf stropanelen te maken. Toen bleek dat het in Litouwen al werd gedaan door Ecococon en zijn we daar naartoe gegaan. Wij gebruiken hun prefab panelen nu in onze ontwerpen.”

Gegrepen door de strobouw
Verheijen: “Ik ben echt gegrepen door strobouw. Het is een fijn en natuurlijk materiaal. Als je daarmee begint als je een huis bouwt, heb je weinig verwarmend vermogen nodig”. Stro zorgt voor een prettig binnenklimaat, zonder CO2-uitstoot. Als je je energieverbruik vervolgens compenseert met bijvoorbeeld zonnepanelen, heb je een CO2-neutrale woning. Ook niet onbelangrijk: er is een oneindige voorraad van het materiaal. “Ik heb een voorkeur voor grondstoffen die de aarde niet uitputten. We hebben al stro en meer leem in Nederland dan we ooit op kunnen maken,” zegt Verheijen.

Borrelpraat
Er wordt nog weinig gebouwd met stro in Nederland. Verheijen schat het aantal nieuwe strowoningen op 10 á 20 woningen per jaar. “Dat komt waarschijnlijk door onwetendheid. Veel mensen weten niet van de mogelijkheden met stro of zijn onverschillig. Duurzaamheid is voor veel mensen nog borrelpraat. Er zijn weinig beslissers die écht de daad bij het woord voegen, al begint daar nu heel langzaam verandering in te komen. Klimaatverandering is natuurlijk een belangrijk item.”

Snel bouwen
Omdat het gaat om panelen, kun je een huis van stro snel bouwen. Voor ruwbouw heb je ongeveer een dag per verdieping nodig. “De eerste 2 á 3 verdiepingen zijn daarbij zelfdragend. Wel kun je de panelen eventueel verzwaren en vervolgens meerdere verdiepingen bouwen met een dragende gevel,” vertelt Verheijen. Waar je wel op moet letten is de plek waarop je een strowoning bouwt. “In principe kun je een huis van stro in heel Nederland bouwen. Op plekken met overstromingsgevaar is het echter niet zo’n goed idee. Water is namelijk wel een vijand. Het is voor geen enkel bouwmateriaal fijn als het onder water komt te staan, maar met stro moet je dit wel vermijden.”

Afwerking
De panelen zijn cradle to cradle gecertificeerd, een keurmerk voor duurzame producten. Ze gaan een leven lang mee en kunnen worden afgewerkt zoals ieder ander huis. De buitenkant van een strowoning werk je bijvoorbeeld af met buitenstuc of hout, wat het onderhoud vraagt van het gebruikte materiaal. Sommige houtsoorten kun je ook onbehandeld toepassen. De binnenkant wordt afgewerkt met leem. “Leem combineert mooi met de dampopenheid van stro. Het heeft een mooie vochtregulering en daarom een goed binnenklimaat. Wel moet je opletten met de verfsoort: je kan leem alleen schilderen met een minerale verf.”

Brandwerend
Waar veel mensen vaak als eerste aan denken bij strobouw is de brandveiligheid. Daar hoeven we ons volgens Verheijen geen zorgen over te maken: “De stropanelen zijn gecertificeerd en hebben een brandwerendheid van 120 minuten. Dat is dezelfde kwaliteit als een brandwerende muur."

Bekijk de video van Ecococon over de totstandkoming van een strowoning.

Bron: Strotec Eindhoven

 

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.