Bouwbeurs 2017 mikt op morgen

Bouwbeurs 2017 mikt op morgen

De Bouwbeurs 2017 presenteert zich dit jaar met de opgewekte slagzin: ‘Voor mensen die het gaan maken’. Dat klinkt als een soort eresaluut aan bouwers.

Tegelijker geeft het motto aan dat het echte werk nog moet beginnen. Het optimisme is terug, terwijl we veel werk in het vooruitzicht hebben. In die situatie komt de Bouwbeurs 2017 met een zeer breed aanbod van slimme producten, nieuwe materialen en gereedschappen, innovatieve concepten en geavanceerde kennisproducten. Zowel leerlingen van de vakopleidingen, bouwvakkers, architecten, ingenieurs en opdrachtgevers kunnen kennis opdoen van de nieuwe ontwikkelingen op hun eigen terrein en dat van anderen.

Samenwerking
Hoewel de crisis in de bouw nog niet eens zo heel ver achter ons ligt- in 2015 lag de productie van de bouw nog 16 % beneden het peil van vóór de crisis - is er sinds die tijd al heel wat veranderd in bouwprocessen, bouwconcepten, toepassing van materialen, bouwtechniek en in de eisen waaraan bouwprestaties moeten voldoen. Met de presentatie van actuele producten door 550 exposanten en een uitgebreid programma van activiteiten, seminars, excursies, demonstraties en kennissessies, geeft de Bouwbeurs 2017 een stevige duw in de rug van alle bouwpartijen, een aanzet om te switchen naar een bouwproces waarbij ‘samenwerking’ het sleutelwoord is. Dat markeert het begin van een tijd waarin de traditionele manieren van bouwen terrein gaan verliezen.

Programma
Een compleet programma van alle activiteiten op en rondom de Bouwbeurs is te vinden op de website www.bouwbeurs.nl . Hierbij enkele toppers die u niet graag zou willen missen.

Automatisering van bedrijfsprocessen is in alle sectoren van het bedrijfsleven een onstuitbare ontwikkeling. Ook bij veel MKB-bedrijven in de bouw wordt de laatste jaren hard gewerkt aan de digitalisering van de dagelijkse bedrijfsvoering. Daar is de ondersteuning in de vorm van degelijke kennis en advies-op-maat vaak welkom. Welke aanpak is geschikt voor mijn bedrijf? Wat kun je het beste doen bij omschakeling naar werken met BIM en wat kun je beter laten? Tijdens dagelijkse sessies geven exposanten in het Bouw & ICT Theater (locatie: Verbindingsgang Hal 7-Hal 12) informatie over kwaliteitsverhoging en tijdbesparing met BIM, optimaal verbinden van bouwplaats en kantoor,3D-scanning in de bouw en renoveren met BIM.

In het Renovatie Theater (locatie: Hal 7, stand 07.B133)  geven  deskundigen die betrokken zijn bij renovaties in de woningbouw en in de utiliteit elke beursdag acht presentaties over o.a. Nul-op-de-meter, passiefhuis, verduurzamen van koophuizen, betaalbaar en duurzaam renoveren in de serie van één en de bijdrage van ventilatie aan een gezond binnenklimaat.

Een bijzondere bijeenkomst vindt plaats op woensdag 8 februari om 13:00 uur. Dan organiseert het Economic Board Utrecht (EBU) in de Mediaplaza twee lezingen en vijf werksessies over de vraag hoe een Wijkgerichte aanpak van een renovatie en vernieuwing van Utrechtse wijken eruit zou kunnen zien, waarbij de woningen energieneutraal en levensloopbestendig gemaakt zouden worden. Alle betrokken partijen komen daar bij elkaar: inwoners van de regio Utrecht, VvE’s, woningcorporaties, gemeenten, zorgorganisaties plus bouw- en installatiebedrijven die NOM-woningen. Welk bewonerscollectief, welke corporatie of wijk wil de vijfde partij zijn die hierover de vijfde werksessie organiseert? (aanmelden via: irene.tendam@economicboardutrecht.nl of jelle.vanderweijde@economicboardutrecht.nl)
Om 12:00 uur, voorafgaand aan de EBU-bijeenkomst, kunt u meelopen met een ‘Tour over de vloer’ op de Bouwbeurs, speciaal gewijd aan het thema ‘Toekomstbestendig bouwen en wonen’.

Bezoekers wordt een vooruitblik gegund op bouwtechnologie van de toekomst in de Themazone 4TU.Bouw (locatie: hal 9 Building Tomorow 09.D070). 4TU.Bouw is een samenwerkingsverband van TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen Universiteit. Studenten van deze opleidingen hebben de vrije hand gekregen bij het inwikkelen van eigen projecten. Op de maandag, woensdag, donderdag en vrijdag (elke dag om 12.10 uur) tonen  deze jonge onderzoekers resultaten van hun onderzoek naar onder andere: ‘een koepel van 3D-geprint beton’, ‘Solar Bikes’,  ‘Bio Based Bridge’ en ‘Sound Absorbing Glass’,  een modulair houten bekistingssysteem, gebaseerd op CNC-freestechnieken en Double Curved 3D Concrete Printing.

Door het grote gebrek aan vaklieden in bijna alle sectoren en geledingen in de bouw is de noodzaak van automatiseren nu extra dwingend en tegelijkertijd het interesseren van jongeren voor werken in de bouw. Daarom staat dit jaar het Bouwbeurs Vakplein centraal (hal 12, stand:12.D125). Wie iets voelt voor de uitvoerende bouw kan daar demonstraties bijwonen van tegelzetten, metselen en voegen, verwerken van wapeningsstaal en dakdekken en sommige vaktechnieken ook zelf uitproberen. Op het Vakplein is alle informatie aanwezig over vakopleidingen en de arbeidsmarkt. En er staat een graafsimulator waarmee je kunt proberen een graafmachine te bedienen.

En verder: Uitreiking De Nederlandse Bouwprijs, Gala van de Nederlandse Bouw, Bewuste Bouwers (locatie: Verbindingsgang Hal 7 – Hal 12), Route Passief Bouwen (locatie: start bij informatiepunt Passief Bouwen, stand: 09.B001), Material Xperience, Ontbijtsessie Houtblad: Pas op! Aanstormende houtbouw! (locatie: Hal 9, Building Tomorrow theater, datum: donderdag 9 februari van 7.30 tot 9.45 uur), Themazone Beton (locatie: hal 9, Building Tomorrow, stand: 9A.071 en 9A.073) en nog veel meer.

BouwBeurs 2017
Waar: Jaarbeurs in Utrecht, T: +31 (0)30 295 59 22 ( www.bouwbeurs.nl )
Open: van maandag 6 febr. t/m vrijdag 10 febr. van 9:30 tot 17:30 uur, plus donderdag 9 febr. tot 20:30 uur
Sectoren: Bouw, Afbouw, Timmerindustrie, Gevelsystemen, Gevelelementen Raam- en Deurtechniek, Hang- en Sluitwerk, Bouwproducten, Bouwmaterialen, Daksystemen, Isolatie, Bouw en ICT, Bouw en Veiligheid, Installaties, Sanitair en Keukens, Bouwgereedschappen en Bouwmachines
Thema’s: Digitaal, Duurzaam, Gezonde en Slimme gebouwen, Kostenbesparend Bouwen, Renovatie en Gezond en Veilig werken.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief