Ambachtelijk smeed- en constructiewerk nog zeer in trek

Ambachtelijk smeed- en constructiewerk nog zeer in trek

Behoud gaat voor vervanging

Smeed- en constructiebedrijf Van der Vegt viert dit jaar het 110-jarig jubileum. Het ambachtelijk vakwerk van het bedrijf is terug te vinden in en rond talloze rijksmonumenten. Wesco Wijnen werkt al van jongs af aan bij het bedrijf en klom op van productiemedewerker naar directeur. Na een bewogen jaar, met een noodgedwongen verhuizing van Meerkerk naar Bleskensgraaf, ziet de toekomst er weer zonnig uit voor Wijnen.

Hoewel er al twee decennia geen ‘echte’ Van der Vegt meer werkt, is de sfeer in het smeed- en constructiebedrijf en de loyaliteit van de medewerkers als bij een familiebedrijf. Bij gebrek aan opvolging in de familie verkocht Roel van der Vegt de zaak eind jaren tachtig aan 5 trouwe personeelsleden. Huidig directeur Wesco Wijnen stond destijds als 18-jarige onder aan de ladder en kwam onder de vleugels van de oude Roel, die na zijn pensionering nauw betrokken bleef bij de bedrijfsvoering. Wijnen: “Ik zie Roel als tweede vader. Hij heeft mij gevormd en geïnfecteerd met het metaal-virus. De geur van kolen, de sfeer op de werkvloer; ik vind het een voorrecht om hier te mogen werken. Ik zat dan ook in een lastig parket toen ik in 2007 door de Koninklijke Metaalunie werd gevraagd om elders een smederij over te nemen. Mijn ambitie is namelijk altijd geweest om voor mezelf te beginnen. De toenmalige directie van Van der Vegt kreeg hier lucht van en deed me een aanbod dat ik niet kon weerstaan: 49 procent van de aandelen en de functie van commercieel directeur. De keus was snel gemaakt.” 

Behoud voor vervanging
Van der Vegt beschikt over een klassieke smederij met een kolengestookt vuur. In de smeedoven worden sloten en grendels, smeedijzeren ornamenten, Franse hekwerken en torenbekroningen vervaardigd. Wijnen: “Onze filosofie is: behoud gaat voor vervanging. Daarom werken we op een ambachtelijke manier en zoveel mogelijk met oorspronkelijke materialen. Nieuwe overzetprofielen doen afbreuk aan de esthetische kenmerken en het historische karakter van een gebouw. We hebben veel oude typen kozijnprofielen op voorraad, waardoor we vrijwel altijd in staat zijn om te restaureren. Het authentieke karakter behouden, maar wel aan de hedendaagse eisen voldoen, dat is de kunst.” 
Dat deze aanpak bij opdrachtgevers in de smaak valt, zie je aan het portfolio van het bedrijf, dat even lang als indrukwekkend is. Een kleine greep: de stalen overkapping van het Kurhaus in Scheveningen, de entree van diergaarde Blijdorp en het hekwerk van het Amsterdamse Vondelpark. Ook het koningshuis maakt al jaren dankbaar gebruik van de diensten. Van der Vegt werkte aan het Paleis op de Dam, Paleis Noordeinde en Villa Eikenhorst, de woning van koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Geheim van de smid
De core business is de productie en renovatie van stalen kozijnen en inpandige staalconstructies. Afgelopen jaren is met name de markt voor stalen kozijnen exponentieel gegroeid, merkt Wijnen: “Mensen kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, want welk ander materiaal gaat er nou 80 jaar mee en kun je daarna nog restaureren? Daarnaast is de industriële uitstraling van stalen kozijnen tegenwoordig hot. We kunnen alles zelf: meten, tekenen, produceren, monteren, beglazen, afstoppen en lakken. Voor afstoppen gebruiken we een polysiloxane kit, die qua uitstraling identiek is aan de oude stopverfnaden, perfect overschilderbaar is en een hoge isolatiegraad heeft. Deze techniek hebben we zelf ontwikkeld. Hoe dit precies werkt? Dat is het geheim van de smid.”

Scholing
Wijnen werkte zich op via de productie en de montage, werd vervolgens manager van de monteurs, calculator en hoofd bedrijfsbureau. Nadat hij werd aangesteld als directeur rondde hij een hbo-opleiding en de master internationaal management af. Wijnen: “Ik hecht veel waarde aan scholing en ontwikkeling van mijzelf en van werknemers. Dat houdt je scherp en het daagt je uit. Daarnaast deel ik mijn kennis graag. Dat doe ik tijdens seminars voor restaurateurs. Ook zijn we een erkend leerbedrijf, ik vind het geweldig om de passie van die jonge jongens te zien.” 

Moeilijk jaar
Tot vorig jaar was Van der Vegt samen met twee andere bedrijven ondergebracht in een holding. De zusterbedrijven draaiden forse verliezen. Wijnen: “Zonder mijn medeweten wilde het bestuur van de holding de stekker eruit trekken en in afgeslankte vorm doorgaan met Van der Vegt. Ik had 27 jaar voor het bedrijf geknokt en werd opeens uit het pand in Meerkerk gezet. Ik wilde vechten voor mijn personeel, de klanten en de goede naam van het bedrijf. Na een zware periode met keiharde onderhandelingen zijn we erin geslaagd om de naam veilig te stellen. Mijn ex-compagnons zijn onder een nieuwe naam een smederij gestart. Door al het gedoe was vorig jaar het slechtste jaar van mijn leven, maar er is iets moois uit voortgekomen. We hebben een nieuw pand gevonden in Bleskensgraaf, waar we sinds 1 oktober gehuisvest zijn. Nu brandt hier het smidsvuur en ruikt het weer als vanouds.”

Toekomst
Van zijn personeel kreeg Wijnen een mes cadeau, dat is gesmeed in het eigen smidsvuur uit een mengsel van een hoefijzer, een stuk stalen raam en een deel van het hekwerk van het Rijksmuseum. 'Geen mes meer in je rug, maar visie op de toekomst', was de boodschap. Hoe ziet die toekomst eruit? Wijnen: “We willen onze activiteiten in België gaan uitbreiden. België heeft veel monumentale panden en men komt langzaam tot het besef dat deze onderhoud vergen. Daar ligt voor ons een grote potentiële markt. Verder hoef ik niet enorm te groeien, ik wil graag het overzicht houden. Ik vind het prachtig dat met ieder telefoontje mijn dag verandert, ik weet nooit wat morgen brengt.”

Tekst en beeld: Arie Grevers

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.