Achterdeursloten woningen makkelijk te forceren

Achterdeursloten woningen makkelijk te forceren

Nederlandse achterdeuren zijn een stuk slechter beveiligd dan voordeuren. Dit, terwijl het merendeel van de inbraken (60%) plaatsvindt via de achterdeur. Een groot deel (43%) van de achterdeuren heeft zwak aluminium beslag dat bevestigd is met slechts enkele schroefjes. Met behulp van een schroevendraaier en een grote tang is zo’n slot door inbrekers makkelijk open te breken: binnen één minuut zijn ze bij je binnen. Huurwoningen blijken bovendien slechter beveiligd dan koopwoningen. Huurders werd gevraagd of zij vinden dat hun woningcorporatie het hang- en sluitwerk aan haar huurwoningen collectief zou moeten vervangen om zo volledig aan de huidige veiligheidseisen te voldoen. Ruim een derde van de huurders (37%) heeft hier wel oren naar. Dit zijn enkele resultaten uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onder 572 huishoudens, waarvan de helft eigen woningbezitters en de helft huurders.

Inbreker kiest huurwoning vaker als doelwit
Er wordt vaker ingebroken in wijken waar veel huurwoningen staan dan in wijken met het merendeel koopwoningen, zo wijst eerder onder­zoek uit (bron: RTL Nieuws). Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraak­preventie Weken, is dat niet vreemd. “Deze woningen hebben vaker slecht hang- en sluitwerk. Twee derde van alle huurwoningen in Nederland is eigendom van de in totaal 480 woningcorporaties. Voor ons was dit een reden om aan huurders, die via een woning­corporatie huren, te vragen of zij van mening zijn dat hun woningcorporatie voldoende doet aan inbraakpreventie. Twee op de vijf huurders vindt dat er op dit gebied voldoende gebeurt.”

Woningcorporaties maken vuist tegen inbrekersgilde
Volgens Staal zijn er een aantal mooie voorbeelden te noemen van woningcorporaties die inbraak­preventie speciale aandacht geven in hun beleid. Zo maakten woningcorporaties Lekstede Wonen in Vianen en Patrimonium Woonservice in Veenendaal inbraakpreventie al jaren geleden tot een van hun speerpunten. Hiertoe werken zij samen met partijen als politie en gemeente. Maar ook de bewoners zijn er actief bij betrokken. Om wat voorbeelden te noemen: Lekstede Wonen organiseert, met medewerking van een oud-inbreker, inbraakpreventieclinics voor bewoners. Ook promoot Lekstede burgernet en WAAKS, waar hondenbezitters worden ingezet om verdachte situaties te observeren. Bij Patrimonium komt het Projectteam Woninginbraken elke zes weken bijeen om met politie en gemeente de inbraken te bestuderen en maatregelen te nemen. Lekstede en Patrimonium zijn volgens Staal inspirerende voorbeelden van hoe je door het bundelen van krachten het aantal inbraken met tientallen procenten kunt terugdringen.

‘Hotspot-analyse’
Woningcorporaties zouden, samen met politie en gemeente, aan de hand van een zoge­naam­de ‘hotspot-analyse’ in kaart kunnen brengen welke woningen het grootste risico op inbraak lopen, stelt Staal. “Daarbij kijk je ook naar de zogenaamde modus operandi, dat is de manier waaróp er wordt ingebroken. De ene keer forceren inbrekers achterdeuren met een schroevendraaier of koevoet, de andere keer komt de inbreker binnen door kerntrekken. Op basis hiervan kun je gericht preventieve maatregelen nemen. Dit gebeurt nu al bij een aantal corporaties, maar zou op grotere schaal en vaker moeten worden toegepast”, aldus Staal. De eerder genoemde corporaties brengen dit al succesvol in praktijk.

Inbrekers steeds inventiever
Volgens Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woning­inbraak, is het nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. “Inbrekers zitten niet stil en worden steeds inventiever. Inbreken met behulp van een schroevendraaier of koevoet komt nog steeds veel voor. Een andere populaire methode is ‘flipperen’, waarbij de dief simpel door gebruik te maken van een hard stukje plastic een deur die niet op slot is gedraaid, weet te openen. Een nieuwe methode, die een paar jaar geleden door professionele inbrekers is geïntroduceerd, heet kerntrekken, ook wel cilindertrekken genoemd. Hiermee opent de inbreker het slot door hard aan de kern, dit is de cilinder waar je je sleutel insteekt, te trekken waardoor deze afbreekt. Inbrekers gebruiken hiervoor speciale kerntrek-instrumenten.”

Collectieve vervanging sloten huurwoningen
Een groot deel van de huurders (37%) vindt collectieve vervanging van het hang- en sluitwerk aan huurwoningen door hun woningcorporatie, waarmee deze voldoen aan de huidige veiligheidseisen, een goed idee. Een kwart van hen is ook bereid hiervoor een huurverhoging te betalen. Het gemiddelde bedrag dat zij als maandelijkse huurverhoging accepteren is 8 euro. Ook werd hen gevraagd wat zij ervan vinden als woningcorporaties door de overheid verplicht zouden worden maatregelen tegen inbraak te treffen bij de renovatie van sociale huurwoningen. Maar liefst 4 van de 5 huurders (83%) is het daar mee eens.                                                                   

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Om zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal inbra­ken en inbraakpogingen te verlagen, van 91.000 in 2012, naar 61.000 in 2018. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en november. Partners in de stichting zijn de bedrijven Alprokon, Assa Abloy, Nauta Veilig, SecuProducts en Verisure in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars. 

Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.