“Preventief kozijnonderhoud als startpunt”

“Preventief kozijnonderhoud als startpunt”

Al jaren voert SKK Kozijnwacht preventief kozijnonderhoud uit voor de Groningse woningcorporatie Nijestee. 

Al jaren voert SKK Kozijnwacht preventief kozijnonderhoud uit voor de Groningse woningcorporatie Nijestee. SKK kent het kozijnbezit goed en staat de corporatie bij met verbeteradviezen voor duurzame kozijnexploitatie. Toen Nijestee de ambitie uitsprak om 56 woningen uit de jaren zestig van energielabel D naar A/B te upgraden, klopte de corporatie voor de kozijnrevitalisering aan bij SKK. Zo werd SKK één van de negen comakers in het BAM-team dat de energetische upgrade realiseert. “Opwaardering van de kozijnen leverde het gewenste energieresultaat, dankzij HR++ glas, HR-panelen en nieuwe ventilatieroosters”, aldus commercieel-technisch adviseur Peter van Zuijlekom van SKK.

“Uit onze meerjarenbegroting kwam het voordeel van opwaardering van de kozijnen al eerder naar voren".

Op de bovenverdieping van een woning aan de Iepenlaan in Groningen licht Reinder Bodamer van SKK Kozijnwacht geroutineerd het oude glas uit een kiepraam en plaatst in een handomdraai nieuwe rubbers. Die zitten er alweer dik 30 jaar in, tijd om ze te vervangen. Daarna plaatst Reiner nieuw HR++ glas en blokt het raam vlotjes op met vulplaatjes, om te zorgen dat het draaideel probleemloos kiept, draait en sluit. 
“Kijk”, zegt SKK-adviseur Peter van Zuijlekom, “dat kan niet iedere aannemer of schilder. In elk van deze woningen zitten vijf kiepramen en hoewel ze allemaal hetzelfde formaat hebben, is er niet één gelijk. Het is handwerk, met maatverschillen – dat betekent dat we even goed naar elk kozijn kijken en waar nodig problemen verhelpen.”
Reinder ziet ook dat het beslag los zit en schroeft de kruk van het kiepraam weer netjes vast en waterpas. Officieel geen onderdeel van de opdracht die SKK hier uitvoert, maar Reinder neemt het toch even mee: “Zo functioneert het beslag weer optimaal en hoef ik hier niet binnenkort weer terug te komen.” 

Geen onbekenden
Nijesteee en SKK zijn geen onbekenden van elkaar, vertelt Peter van Zuijlekom: “Wij zijn een van de vaste comakers van Nijestee. Omdat voor Nijestee duurzame exploitatie altijd voorop staat, zijn we jaren geleden een onderhoudsovereenkomst met elkaar aangegaan en sindsdien komt SKK eens in de drie jaar in de woning voor preventief kozijnonderhoud. Indien nodig worden complexmatig verbeteringen doorgevoerd, zoals het vervangen van beslag.”
Het huidige groot onderhoud onder regie van BAM, sluit naadloos aan op het plan van aanpak dat SKK als comaker voor Nijestee al uitstippelde. Van Zuijlekom: “Uit onze meerjarenbegroting kwam het voordeel van opwaardering van de kozijnen al eerder naar voren. Er lag een SKK-aanbieding voor energetische verbetering bij Nijestee, toen besloten werd groot onderhoud uit te voeren onder hoofdaanneming van BAM. Daarbij werd onze aanbieding een-op-een overgenomen door BAM – Nijestee wilde ons er graag bij hebben, bij deze klus.”

In bewoonde staat
De naoorlogse woningen van Nijestee werden in 1982 al eens gerenoveerd. Van Zuijlekom: “Men plaatste toen kunststof kozijnen vanwege het onderhoudsvrije imago van kunststof. Zelf heb ik het liever over onderhoudsvriendelijk, want het hang- en sluitwerk vraagt natuurlijk wel het nodige onderhoud.”
SKK is een van de in totaal negen onderaannemers op de bouwplaats. Van Zuijlekom: “Dat betekent een ingewikkelde planning waarbij als afspraak staat dat iedere woning na maximaal elf werkdagen wordt opgeleverd. Binnenwerk moet binnen vier werkdagen worden afgerond, buitenwerk binnen zeven werkdagen.” Gemiddeld zitten in elke woning zestien panelen en twintig ruiten. Van Zuijlekom: “Voor ons is dat één dag werk met 4,5 man – vier monteurs en 0,5 fte supervisie.”
Alle werkzaamheden gebeuren in bewoonde staat – ook als in de woningen asbesthoudende gevelpanelen worden gesaneerd. BAM doet dat hier met MiniContainment, dat voor bewoners minder overlast oplevert. Peter van Zuijlekom: “MiniContainment gaat sneller en vergt minder werkruimte in de woningen. De eerste stap is steeds de asbestsanering, onder andere van de asbesthoudende panelen in de kozijnen aan de binnen- en buitenzijde van de gevel. Als een woning is vrijgegeven, plaatsen wij nieuwe, veel dunnere en beter geïsoleerde AMI-panelen van 24 millimeter, opgebouwd uit aluminium met daartussen een XPS styrofoam isolatie. Door deze panelen in verschillende kleuren toe te passen, ontstaat variatie in de gevels. De kleuren zijn voorgedragen door zofa architecten uit Groningen. Aansluitend plaatsen we het glas en de zelfregulerende Duco23 ventilatieroosters. Als we ons werk in een woning hebben afgerond, komt de installateur voor het plaatsen van de nieuwe radiatoren – en schuiven wij op naar de volgende woning.”

Meer wooncomfort
BAM voert van februari tot mei groot onderhoud uit aan 56 naoorlogse rijtjeswoningen van Nijestee in de Groningse wijk Selwerd. Het streven van de corporatie is om het wooncomfort te verbeteren en de energierekening voor de huurders te verlagen. De ingrepen aan de woningen bestaan onder meer uit het vervangen van het dak, het isoleren van de gevels en het plaatsen van zonnepanelen. In de totaalopdracht werd het SKK-advies voor kozijnverbetering een-op-een overgenomen. SKK brengt in de woningen HR++ glas en HR panelen aan, voorziet de kozijnen van nieuwe beglazingsrubbers en glaslatten en plaatst nieuwe, zelfregulerende ventilatieroosters.

Just-in-time
Een deel van het werk gebeurt op de steiger. Van Zijlekom: “Het glas voor de bovenverdieping wordt met een elektrische lier omhoog gebracht. BAM hamert hier op veiligheid – en terecht. We hebben elke ochtend overleg en dan komt veiligheid steeds weer ter sprake. Bij aanvang van het groot onderhoud presenteerde BAM een instructievideo die iedere medewerker verplicht moest zien.” 
Bouwen in een woonwijk betekent ruimtegebrek rondom. Van Zuijlekom: “In de wijk zelf is geen ruimte voor opslag. Daarom hebben we een werkplaats met opslag neergezet op de parkeerplaats van de studentenflat aan de rand van de wijk, naast de bouwplaats. Het glas wordt per woning aangeleverd, just-in-time en in een open bok. Dat betekent dat we het moeten afschermen.”

Tekst:Hans Fuchs
Foto: Marjolein Ansink

Neem hier een abonnement op Raam en Deur, ontvang het blad 6 x per jaar en blijf als eerste op de hoogte van al het nieuws.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief