“Daar hoef je niet te diep over na te denken”

“Daar hoef je niet te diep over na te denken”

Bij PPG Industrial Coatings B.V. in Veenendaal  ontwikkelden ze recent op basis van ervaring en kwaliteit een nieuwe generatie watergedragen Acrylaat verfsystemen met de bekende duurzaamheidsvoordelen maar ook de vereiste robuustheid om de bouwfase te doorstaan. Met als resultaat: een systeem dat tot 15 jaar garantie biedt.

Nederland is een houtland en mede daardoor sinds jaar en dag een land van verf ontwikkelaars, weet Jos Schuurmans Segment Manager Wood Europa van PPG Industrial Coatings. Vanuit die basis is de ontwikkeling van de nieuwste generatie watergedragen Acrylaat verfsystemen dan ook tot stand gekomen. Oftewel de verfsytemen waarmee de Nederlandse maar zeker ook de Europese timmerfabrikanten houten gevelelementen in hun productie voor- en aflakken.

KOMO
Naast het gegeven dat Nederland een houtland is en een land van verfproducenten zijn we in de jaren mede door de KOMO regulering welke de branche zichzelf heeft opgelegd sterker geworden. Bij ons wordt KOMO gezien als een ondergrens, een kwaliteit waar je minimaal aan moet voldoen. Mede door toedoen van PPG wordt KOMO in Europa inmiddels gezien als een bekende kwaliteitsnorm. De ervaring is dat de ons omringende landen kwalitatief nog best wat kunnen leren van de Nederlandse timmerindustrie. PPG loopt voorop op het gebied van kwaliteit en heeft dan ook alle benodigde testfaciliteiten in huis. Schuurmans: “Als wij een product of verfsysteem ter test aanbieden bij het SHR dan weten we al 100% zeker dat het gaat slagen”. De test resultaten van het SHR en onszelf worden bij de bespreking van de resultaten dan ook gewoon naast elkaar gelegd. Op deze wijze komen beide partijen na vergelijk er altijd weer wijzer uit. Die kwaliteitskracht, gecombineerd met de kennis op gebied van watergedragen technologie voor verfsystemen op hout, maken PPG een sterke partner voor de timmerindustrie.

Duurzaam én robuust
Sustainability is het kernwoord in Schuurmans zijn betoog. Duurzaamheid: op gebied van grondstoffen, productie, verwerking en ook levensduur. En op dat laatste vlak zette de fabrikant grote stappen. Acrylaat verfsystemen hebben veel duurzame eigenschappen zoals elasticiteit, vochtregulatie, kleur en glans behoud maar zeker ook een aspect als recyclebaarheid speelt hierin een belangrijke rol. Dit om bijvoorbeeld het rendement in gebruik te verhogen. In het verleden liet Acrylaat op het gebied van vroege wateropname welke van belang is tijdens eerste bouwfase wel eens te wensen over. Hier stond en staat tegenover dat Acrylaat Topcoats het meest duurzaam zijn op de ondergrond hout, daar is de verfindustrie inmiddels wel uit.

Beste van twee werelden
“Om de lange-termijnvoordelen te combineren met de korte-termijn-robuustheid tijdens de bouwfase, brengen fabrikanten nu vaak een Alkydemulsie als Grond- en Midcoat aan en werken ze de gevelelementen later af met een Acrylaat Topcoat. Schuurmans: “Maar wat als je nu een Acrylaat kunt leveren dat het beste van deze twee werelden in één systeem combineert? Wij zijn daar in geslaagd op basis van een speciaal ontwikkeld bindmiddel. Dat voeren we in ons hele verfsysteem door zodat er de Grond-, Mid- en Topcoat, onderling mengbaar zijn en de timmerindustrie hierdoor dus alle restproducten in elkaar kan omwerken.

Prestaties gegarandeerd
“Het is zeker geen experimenteel systeem”, benadrukt Schuurmans. “Als je onze ervaring op dit gebied ziet, kun je verzekerd zijn van de kwaliteit. Ook vanwege de manier waarop wij alles testen in ons laboratorium. Schuurmans: “Als waarborg voor die kwaliteit geven wij een stevige garantie op het verfsysteem. Tot wel 15 jaar, en dat is wat opdrachtgevers als muziek in de oren zal klinken.” De Secura-Check-Card maakt opdrachtgevers en verwerkers in één oogopslag duidelijk waar de verschillen in weerbelasting zitten. Want een hoogbouwgevel aan zee, in een donkere kleur op het zuid- westen presteert uiteraard anders dan een lichte kleur onder een overstek op het noord- oosten. Schuurmans: “In veel gevallen bedraagt de garantie zonder meer 8 tot 10 jaar, daar hoef je niet al te diep over na te denken.”

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief