‘Digitale deurbel? Check ook meteen de sloten!’

‘Digitale deurbel? Check ook meteen de sloten!’

Bewoners van de Almeerse Stedenwijk voelen zich een stuk veiliger sinds zij een digitale deurbel met camera hebben.

De Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijven HBC Almere en Roest Beveiliging installeerden in 2018 in 54 straten 96 digitale deurbellen in het kader van een pilot.

De Almeerse PKVW-bedrijven kijken terug op een succesvol project: het aantal inbraken in de straten met digitale deurbellen daalde met bijna de helft en de deelnemers aan de pilot voelen zich veiliger. “Bij veel inbraken in de Stedenwijk kwamen inbrekers binnen via de voordeur”, zegt Bert Roest van Roest Beveiliging. “Dan is zo’n digitale deurbel een mooie oplossing. Je ziet wie er voor de deur staat en kunt met diegene communiceren zonder de deur open te hoeven doen.”

Digitale deurbel schrikt inbrekers af
In de digitale deurbel zit een camera die beelden maakt van degene die aanbelt of zich in beeld bevindt. “Dat schrikt inbrekers af”, zegt Roel Broek van HBC Almere. “Een inbreker belt tegenwoordig aan om te controleren of iemand thuis is. Zodra hij een digitale deurbel ziet, bedenkt hij zich wel twee keer en gaat hij liever een deur verder.”

Een druk op de digitale deurbel is overal te beantwoorden. “Handig, want je kunt zelfs op vakantie in Spanje zien wie er thuis in Almere voor de deur staat”, zegt Roest. “Maar melden aan de persoon die voor de deur staat dat je niet thuis bent, is natuurlijk niet zo slim.”

Goede sloten zijn de basis
De vraag naar digitale deurbellen stijgt, merken de PKVW-experts. Broek: “Zo’n slimme bel draagt bij aan het veiligheidsgevoel. Het Politiekeurmerk stelt als beveiligingseis: zicht op wie er voor de deur staat. Dat kan prima met een digitale deurbel, maar ook met bijvoorbeeld een deurspion. Toch zeg ik: je kunt wel een slimme deurbel ophangen maar als het hang-en-sluitwerk op de achterdeur niet in orde is, heb je nog een probleem. Het is een goede aanvulling op bouwkundige veiligheidsmaatregelen. De basis is toch goed hang-en-sluitwerk.”

Roest vult aan: “Neem geen halve maatregelen, maar doe het in één keer goed.” Hij vervolgt: “Laat bij de aanschaf van elektronische beveiligingsproducten meteen checken of de basis, zoals PKVW-goedgekeurde sloten en goede verlichting, goed is.’’

Snufjes
De vraag is ook of een digitale deurbel wel geschikt is voor ouderen, zeggen de beveiligingsexperts. Broek: “Die hebben over het algemeen wat meer moeite met dit soort digitale snufjes via een app op de telefoon.”

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief